2008-09-08

Folosirea materialelor naturale


1. Care sunt tipurile de materiale naturale pentru care se opteaza in special cand se doreste oferirea unui plus locuintei?
2. In ce scopuri sunt acestea utilizate si care ar mai fi ideile ce pot fi abordate?
3. Ce costuri medii presupun raportate la tipul de material? Ce factori influenteaza pretul unei astfel de lucrari?
4. Care sunt avantajele oferite de acestea?
5. Care sunt pasii pe care ar trebui sa-i urmeze o persoana interesata sa aplice astfel de solutii?


1. Referindu-ne la decorarea unei locuinte, problema se pune diferit in cazul unui apartament sau al unei case cu gradina si curte. (In ultima vreme, se evidentiaza folosirea materialelor naturale ata in finisajele unei locuinte, cat si in decoratiunile ce dau personalitate spatiului, si aici ne referim la piatra, sticla, lemn si metal.)
Daca intr-un apartament se pune in general accentual pe materiale de ultima generatie, cu aspect modern, cand vine vorba despre o casa accentual cade pe natural.
Se spune ca daca vrem sa ne mutam la casa, constient sau nu, facem acest lucru din dorinta de a fi mai aproape de natura. Acest fapt este observat si in alegerea materialelor, gresiile si faiantele sunt inlocuite cu materiale naturale: marmura, granit, piatra de rau, lemn, sticla, metal.

2. Vorbind despre decorarea unei case, trebuie avute in vedere si accentele ce dau personalitate. Este de preferat ca acestea sa fie unice realizate pe comanda, in armonie cu specificul casei si al celor ce locuiesc in ea. Aceste accente pot fi reprezentate de obiecte de arta, tablouri, sculpturi, vase, dar mai ales flori naturale. Exista posibilitatea de a colabora cu firme specializate in aranjamente din flori natural uscate astfel incat sa isi pastreze proprietatile. Discutand cu designerii puteti obtine accesorii perfect asortate cu preferintele dumneavoastra.
De exemplu, printre ultimele tendinte in placari cu piatra natural sunt folosite granit, marmura, travertin, onix, pietre semipretioase, calcar, sandstone, ardezie, cuartit, lemn pietrificat. Baile pot fi placate cu mozaicuri decorative realizate din piatra naturala sau sticla de Murano.
Cu toate aceste materiale se pot face placari interioare orizontale ( pentru pardoseli, scari) si verticale (pentru pereti decorativi, seminee), iar unele dintre ele se pot monta si in exterior. Imaginati-va un perete exterior din piatra de rau langa iazul din gradina casei dumneavoastra.
Ca tendinta general, de inca se urmareste estetica minimalista, dar se simte o tendinta clara spre personalizarea si diferentierea produselor.

3. Cum limita decoratiunilor o reprezinta doar imaginatia umana, costurile si preturile variaza pe masura.
Trebuie totusi avute in vedere anumite criterii. De exemplu, materialele naturale au un pret mai ridicat si necesita o ingrijire mai atenta, dar au un aspect deosebit de placut, transmit o stare de calm si pun casa intr-o lumina speciala.
In alegerea materialelor pentru finisaje este indicat un standard ridicat, accentul sa cada pe caliatate, nu pe chilipir.
Totusi, trebuie analizat brandul si decis daca merita sau nu o suma importanta, precum si daca exista aceeasi calitate fara sa fie necesara o investitie importanta. Pe scurt, inainte de a lua o decizie de cumparare, piata trebuie atent prospectata.

4. Avantajele folosirii materialelor naturale sunt multiple. Trecand peste aspect, sunt foarte importatnte calitatea si rezistenta lor. Marmura, granitul, onixul, piatra de rau sunt mult mai rezistente decat materialele fabricate industrial. De asemenea, materialele folosite spun multe despre proprietarul unei locuinte, cele naturale denota rafinament, stil, eleganta.

5. De aceea este de dorit o parere avizata, un sfat al unui specialist. Pentru aceasta se poate apela la o firma de arhitectura si design interior sau, o varianta mai putin costisitoare, la studentii de la arhitectura din anii terminali. Arhitectii va pot oferi cele mai recente informatii despre technologii si materiale de constructii si sfaturi despre cele mai potrivite amenajari interioare.

In concluzie, materialele naturale raspund cu succes celor doua tendinte de baza urmarite in amenajarile interioare: impactul vizual si crearea atmosferei.

2 comentarii:

Jgheaburi si Burlane spunea...

Faptul ca optati pentru folosirea materialelor naturale in lucrarile de vinisaj este un plus mare. Am admirat pozele si am fost placut mirat de proiectele voastre.

EnRose spunea...

Multumim mult pentru aprecieri si va mai poftim pe la noi!